
Heb je ooit ervaren dat het geluid van iemand die kauwt, ademt of tikt met een pen je compleet uit je concentratie haalt? Misschien voelt het zelfs alsof het je woedend maakt of je hierdoor in paniek geraakt. Dit is de ervaring van iemand die misofonie heeft.
In een recente podcast van De Universiteit Van Vlaanderen ga ik, samen met Koen Fillet, in op het symptoom van misofonie getiteld “Waarom word ik wild van smakgeluiden?”
Wat is misofonie?
Misofonie, wat letterlijk "haat voor geluid" betekent, is een symptoom waarbij bepaalde (vaak door mensen gemaakte) geluiden intense emotionele reacties oproepen, zoals woede, angst of afkeer. Ondanks wat de term doet vermijden betekent het niet haat tegenover ALLE geluiden maar slechts een afkeer van één of meerdere specifieke geluiden. Deze geluiden worden vaak triggers genoemd. Daarom is de term Selective Sound Sensitivity Syndrome vaak een betere verwoording voor deze aandoening.
Veelvoorkomende triggers
Iedereen met misofonie heeft andere triggers, maar enkele van de meest voorkomende zijn:
Eetgeluiden zoals smakken, slurpen, kauwen
Luid ademen of snurken
Herhalende menselijke geluiden zoals gesnuif of gekuch
Andere repetitieve omgevingsgeluiden zoals tikkende pennen of typen op een toetsenbord
Wat veroorzaakt misofonie?
Hoewel de exacte oorzaak van misofonie nog niet volledig begrepen wordt, suggereren studies dat het een basis heeft in onze hersenen. Hersenscans tonen aan dat mensen met misofonie een verhoogde activiteit vertonen in de insulaire cortex en de amygdala, gebieden die betrokken zijn bij emotieverwerking en het detecteren van bedreigingen. Hierdoor kunnen bepaalde geluiden als extreem storend of bedreigend worden ervaren en hierdoor dergelijke extreme reacties uitlokken. Vormt deze gewijzigde hersenactiviteit de kwetsbaarheid om misofonie te krijgen of is deze hersenactiviteit slechts pas op te meten als we misofonie hebben en dus een uiting ervan? Deze vragen zijn momenteel nog deel van onderzoek en niet met zekerheid te beantwoorden. Hoewel het niet lijkt dat iemand met misofonie wordt geboren, kan het al wel op zeer jonge leeftijd tot uiting komen.
Hoe beïnvloedt misofonie het dagelijks leven?
Voor mensen met misofonie kunnen alledaagse situaties, zoals eten met familie of werken in een gedeelde ruimte, een uitdaging zijn. Het kan leiden tot stress, vermijding van sociale situaties en zelfs conflicten met anderen die de impact van deze geluiden niet begrijpen. Sommige mensen ontwikkelen zelfs angst of depressie door de voortdurende blootstelling aan hun triggers.
Wat te doen aan misofonie?
Als misofonie een grote impact heeft op je dagelijks leven, kan een gespecialiseerde psycholoog of audioloog ondersteunen. Technieken vanuit de Cognitieve Gedragstherapie (CBT) en Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kunnen patiënten daarbij leren omgaan met de triggergeluiden en hun emoties daar tegenover.
Beluister de podcast via deze link: https://www.universiteitvanvlaanderen.be/podcast/waarom-word-ik-wild-van-smakgeluiden
Commentaires